marți, 20 decembrie 2011

Ce eReader ? Kindle sau altceva: Nook/Kobo/Sony ? Cu sau fara Touch ?


Aici pretul conteaza prea putin, cam toate fiind in intervalul 500 - 700 RON.
Depinde de ce gen de carti si mai ales in ce limba vreti sa cititi:
  • Daca veti citi mai mult in engleza si/sau mai mult SF puteti opta linistit pt Kindle.
    Kindle Store este poate cea mai bogata librarie de ebooks din lume (desi poate ca nu face cat toate celelalte librarii din lume la un loc si celelalte vand de regula ePub).
    Iar SF in romana citibil si pe Kindle gasiti la Nemira (doar 2-3) si la libraria elefant.ro (SF romanesc).
  • Daca stiti engleza la perfectie, poate ca va puteti dispensa de touch si puteti opta fie pentru Kindle 4,  care e cel mai ieftin (500 lei) fie pentru precedentul model Kindle 3 (ecran mai bun, zic unii).
    Dar daca apelati la dictionar de cel putin 3-4 ori pe pagina, nu de cel mult 3-4 ori pe carte, atunci poate veti prefera ceva cu touch, sa puneti degetul pe cuvant si sa apara explicatia: fie Kindle Touch fie  altceva pe care sa cititi si carti romanesti (vezi mai jos). 
  • Daca vreti sa cititi in romana si altceva decat SF, evitati (deocamdata) Kindle, alegeti orice alt ereader care citeste ePub - aveti de unde alege:  Nook Touch / Kobo Touch / Sony PRS-T1 etc.-  pt ca cele mai multe edituri si librarii romanesti care vand ebooks - de ex. Polirom si Humanitas - vand numai in format ePub si PDF protejate cu Adobe DRM, care deci nu pot fi citite pe Kindle. 
  • Daca totusi vreti sa cititi si ebooks din Kindle Store si de la  Humanitas sau Polirom, aveti doua solutii:
    - cea mai simpla: luati o tableta  pe care veti putea instala si aplicatia Kindle si o aplicatie de citit ePub: iPad vine cu iBooks, pt tabletele Android sunt multe gratuite (eu prefer Aldiko).  Renuntati la eInk, castigand in schimb culoare.
    - ceva mai complicat, necesita oarecare cunostinte tehnice: cumparati un  Nook Touch sau Sony PRS-T1, ambele ereadere cu sistem de operate Android -  si il root-ati, transformandu-l astfel intr-o tableta cu  eInk pe care veti putea instala si aplicatia Kindle. Vedeti aici ce si cum.
  • Daca vreti sa cititi si in franceza / germana / italiana / spaniola ati putea lua in considerare un Sony PRS-T1, care vine dotat cu dictionare pt toate aceste limbi (din/in engleza), apelabile si din interiorul cartilor si ca dictionare de sine statatoare, ceea ce poate fi de folos intr-un tur prin Europa.
  • Daca vreti sa "cititi" si audiobooks, asigurati-va ca alegeti un ereader cu sonor.
    Evitati Kindle 4 si Nook Touch sau Kobo Touch.
    Puteti alege in schimb  Kindle Touch  ,   Kindle 3  sau Sony PRS-T1.
Pentru mai multe informatii aveti aici un tabel comparativ cu specificatiile si preturile ereaderelor ce se gasesc la noi in tara.

Unde gasim eReadere:
eReadere la eMag
eReadere la elefant.ro
eReadere la evoMag


(Postarea contine linkuri afiliat-publicitare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu