Ca sa aveti 3 ereadere in 1: (Nook + Kobo + Kindle) Touch :)
Ca sa puteti citi pe acelasi ereader si AZW/MOBI de la Amazon Kindle Store, si EPUB cu DRM, formatul folosit pentru ebooks de cele mai multe librarii si edituri - inclusiv la cele mai multe dintre cartile electronice de vanzare in Romania.
Ca sa puteti folosi ereaderul si la altele: web, mail, harta, calculator, agenda in care scrii de mana...
Nook Simple Touch - la fel ca celelalte Nook-uri, are la baza Android, un sistem de operare creat de Google, bogat in posibilitati, folosit de multe smartphones si tablete, care insa la Nook-uri e bine ascuns sub interfata; devine accesibil pentru utilizator doar prin root-are. In cazul lui Nook Touch, versiunea sistemului de operare este Android 2.1 aka Eclair.
In cazul Nook Touch, root-area se face destul de simplu, din cate demonstreaza acest video preluat de pe blogul The eBook Reader (unde exista in plus si o lista de instructiuni/explicatii):
The entire rooting process took me less than 10 minutes to go from stock Nook Touch to rooted Nook Touch. It is very easy and doesn't require any complicated steps. All I did was follow the directions on this thread at the XDA forums.
Dupa cum detinatorii de telefon sau tableta cu Android stiu deja, Android Market este foarte bogat in aplicatii gratuite (si chestii utile si jocuri). Sigur, date fiind limitarile Nook Touch-ului (care nu are sunet si are rata de refresh de eInk), destule dintre ele nu merg pe el (sau merg dar arata ridicol - ca celebrul joc Angry Birds). O lista cu aplicatiile Android care merg pe Nook Touch dupa root-are gasiti tot pe blogul The eBook Reader. Mai gasiti cateva aplicatii si in alt video din alta sursa (cu detalii: ce merge, ce nu merge):
Pentru citit merg aplicatiile pentru Android de la Kindle si Kobo, acestea adaugandu-se la aplicatia/interfata initiala Nook care ramane functionala (dupa cum probabil ati observat din al doilea video) incat, cum ziceam, se poate zice ca sunt 3 ereadere in 1 :) In plus e disponibila aplicatia Aldiko, specifica Androidului (pe care eu o folosesc pe mobil) si mai multe aplicatii pt citit PDF-uri (care se descurca mult mai bine cu ele decat suportul nativ al Nook Touch).
Pentru net se poate instala un browser mai serios, ca Opera Mobile/Mini - si dupa alte surse si Dolphin Browser - cu care se poare naviga pe net mult mai confortabil decat pe Kindle; un feed reader - Google Reader sau Pulse - pentru urmarit bloguri si eventual ziare/reviste; Gmail si alte aplicatii de mail; aplicatii pt Facebook si Twitter pt cine foloseste (eu nu) etc.
Jocuri: sah, dame, sudoku... (genul de jocuri fara multa animatie)
Alte aplicatii: Google Maps (nu-ti poti afla pozitia ca n-are GPS, dar poti vedea harti), RealCalc (calculator numeric), Genial Writing (aplicatie pt scris de mana - vezi ultimul video, de la minutul 3:30) etc.
Ma intreb daca merg aplicatiile romanesti din Android Market: DEX-ul, RO.tel(cartea de telefon), Feroviar(mersul trenurilor), Cinemagia (programul tv), convertorul valutar - stie cineva? Dar cartile cu diacritice romanesti cum se vad pe Nook Touch ? In particular cartile convertite de mine, din catalog ?
Dupa toate acestea Nook Simple Touch mi se pare cel mai tentant ereader existent acum pe piata. Din fericire se gaseste deja in mai multe locuri in Romania:
Nook Touch la eMag - azi 550 lei
Nook Touch la evomag.ro - azi 565.35 lei
Nook Touch la elefant.ro - azi 599 lei
(preturi din 15 dec. 2011)
Later Edit: a mai aparut un ereader cu Android, deci root-abil: Sony PRS-T1 - costa 699 lei la elefant.ro. Are in plus sunet, multitouch, un stylus pt scris de mana si multe dictionare: 2 explicative engleze plus altele pt tradus in engleza din - respectiv din engleza in - franceza, germana, italiana, spaniola. Cum se poate face root-area si ce aplicatii se pot instala pe el apoi (nu chiar atatea ca la Nook Touch - dar printre ele e si Kindle App) aflati de aici: http://wiki.mobileread.com/wiki/PRST1_Rooting_and_Tweaks
PS: Nu pot sa garantez ca root-area acestor ereadere va decurge absolut intotdeauna si pt oricine simplu si fara probleme (ca in primul video). Exista totusi o doza de risc la operatii de genul asta - cine o face, o face pe raspunderea lui. Eu n-am incercat personal, ca n-am (inca) pe ce; cand/daca o sa imi iau Nook Touch sau Sony PRS-T1 si o sa o fac, o sa va tin la curent.
(Postarea contine cateva link-uri afiliat-publicitare)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu