joi, 2 martie 2017

Mihail Sebastian - Femei

Autor: Mihail Sebastian (1907-1945)
Anul aparitiei: 1932
DownloadEPUBMOBIPDF (122 pagini)
Online: https://ro.wikisource.org/wiki/Femei
Coperta: portrete de femei de Amedeo Modigliani (1884-1920)

Cuprinde 4 nuvele independente, având în comun doar personajul masculin, Ștefan Valeriu, la început student, apoi medic, apoi pianist de cabaret, în unele protagonist, în altele doar martor. 3 din cele 4 se petrec în Franta și sunt impregnate de atmosfera Franței, mai ales a Parisului, unde Mihail Sebastian a studiat intre 1929-1931; cartea a fost scrisă probabil acolo. Sunt portretele a 6 femei, o româncă și 5 franțuzoaice (una dintre ele din Tunisia).

Renée, Marthe, Odette sunt întâlnite de studentul Ștefan Valeriu în vacanță, la o pensiune pe malul unui lac din Alpi. Renée, tunisiana,  e cu soțul și fetița, Marthe, o frumusețe matură, e cu fiul ei adolescent, Odette e o adolescentă de 18 ani, emancipată dar virgină; Ștefan își încearcă norocul cu toate 3... [spoiler] Renée, fire pasională, dar până atunci soție fidelă, i se dăruiește cu ardoare și stângăcie; el o acceptă aproape cu indiferență, ca premiu de consolare după plecarea Marthei, și se plictisește curând de înflăcărarea și imprudențele ei, interesul mutându-i-se spre Odette.[end spoiler]

Emilia e o franțuzoaică atipică: urâtă, greoaie, stângace, virgină la 20 de ani (aflăm din prima frază), lucru total atipic în mediul de midinete din care provine. Altfel e o fată bună, de a cărei bunătate profită prietenele ei midinete, când o trimit cu bilețele la iubiții lor, când se întâlnesc cu aceștia în garsoniera ei, când o iau cu ele la bal ca să aibă grijă de haine când ea stă pe scaun si ele dansează... E singura femeie cu care Ștefan nu își încearcă norocul - o cunoaște ca prietenă a prietenei lui, Mado. Singurul interesat de ea e românul Irimia,  fost coleg al lui Ștefan, băiat de la țară, și el greoi și stângaci în mediul parizian.

"Maria" este cea mai bună dintre cele 4. Protagonista ei, românca Maria, care refuză să-și schimbe numele în Marie sau Mary ca să satisfacă snobismul monden al iubitului ei, este o frumusețe matură, calmă, senină, nu numai inteligentă ci și înțeleaptă, care cu toate astea e îndrăgostită iremediabil de un bărbat inferior ei: un june prim frumos si superficial, actor de teatru de revistă, care o înșală fără rețineri, știind că va fi mereu iertat, care o atrage tocmai prin "tinerețea", imaturitatea și impulsivitatea lui. Nuvela este o lungă scrisoare-confesiune a Mariei către Ștefan - și Mihail Sebastian redă bine vocea feminină și starea de spirit a celui care iubește deși deplin conștient de defectele obiectului iubirii.

"Arabela" este cea mai slabă dintre cele 4, are un senzaționalism ieftin și neverosimil: un medic (același Ștefan, peste ani) și o acrobată de circ se cuplează spontan în ziua când se cunosc, dar fără mare entuziasm - nu e un coup de foudre. Cu toate astea, medicul refuză să se întoarcă în țară (era în delegație), renunță la postul său din minister, ca să nu se despartă de Arabela (nu o aduce cu el în țară, ca să nu se facă de rușine cu ea aici). Arabela are de fapt instincte foarte casnice, "burgheze", de gospodină, așa că, prin chibzuiala ei, întind mult de economiile lui; când se termină, își caută serviciu - nu el ca medic, ci ea, ca dansatoare de cabaret, iar ulterior el ajunge să o acompanieze la acordeon sau pian. Când un patron îi cere să și cânte, Arabela vădește brusc un mare talent nebănuit și ajunge o cântăreață celebră internațional, se face și un film american despre ea....

E micul meu cadou pentru cititoare de Mărțisor / Ziua Femeii. Apropo - moment publicitar - și librăria Elefant are azi 2 martie un voucher cadou pentru cititorii de ambele sexe: 50% reducere la aproape toate cărți tipărite cu codul BOOKS50 - cu condiția ca suma totală (înaintea reducerii) săfie cel puțin 80 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu