joi, 9 martie 2017

Mihail Sebastian - Fragmente dintr-un carnet gasit

AutorMihail Sebastian (1907-1945)
Anul aparitiei: 1932
DownloadEPUBMOBIPDF (23 pagini)
Online: ro.wikisource.org/wiki/Fragmente_dintr-un_carnet_găsit
Coperta: "Piața Teatrului Francez. Efect de ploaie" de Camille Pissarro

Este cartea cu care a debutat Mihail Sebastian, la 25 de ani. Par fragmente de jurnal, probabil ținut în franceză, pe când era la Paris, între 1929-1931 și tradus la întoarcere, pentru publicare (unele expresii sunt trecute și în franceza originală, de pildă grandeur și état de grâce).  Ne sunt prezentate ca însemnări ale unui parizian necunoscut, dintr-un caiet găsit întâmplător de autor "la Paris, pe podul Mirabeau".

E o cărticică de doar 23 de pagini A4., cu însemnări scurte, nu foarte personal-biografice (mult mai puțin decât cele din Jurnalul său de mai târziu): gânduri, impresii, mai rar mici întâmplări. Toate străbătute de o  undă de pesimism și mizantropie calmă, nu revoltată, nu furioasă - atitudine surprinzătoare la cineva atât de tânăr. Mie mi-a amintit parcă întrucâtva de blogul soirs.

Celebrul său Jurnal 1935-1944 se găsește și el ca ebook de vânzare la librăria Elefant - din păcate doar în format ePub cu DRM, deci nu și pentru Kindle. Iar dacă vreți să-l aveți în formă tipărită, astăzi îl puteți lua la jumătate de preț (economisind 36 lei), că azi, 9 martie, are iarăsi librăria Elefant 50% reducere la cărțile tipărite, cu codul voucher BOOKS50.

3 comentarii:

  1. Tineri artisti, impresionati de aceasta carte, au creat un spectacol de teatru emotionant.
    Se joaca in Bucuresti.
    https://www.facebook.com/events/965630823602947/

    RăspundețiȘtergere
  2. Viața poate fi complicată și crede-mă, viața a jucat o mulțime de trucuri asupra mea, nu cred niciodată în voodoo sau casting vraja, deși am citit câteva cărți despre ele. Un bărbat special numit Dr. Ajayi îmi dovedește că castingul voodoo / vraja este real și există. Ma numesc Sarah si am 45 de ani cu trei copii si un barbat iubitor ca sot. timp de 8 luni bune am fost într-o stare deprimată pentru că soțul meu s-a trezit într-o anumită dimineață și a ieșit din casă cu o parte din haine fără nicio explicație, l-am așteptat să se întoarcă acasă în acea zi, dar nu era unde să fie găsit, i a sunat și a spus că nu mai este interesat de căsătoria noastră sau de copii, acest lucru mi-a fost răcit pe piele și am fost în stare de șoc pentru că nu-mi amintesc că am avut nicio problemă, am aflat ulterior că a fost cu o altă femeie, toate discuțiile iar efortul de a-l face să se întoarcă acasă a fost un eșec, se comportă ca și când nu mă mai cunoscuse până acum. Citeam un articol pe un site web când am văzut o mărturie a unei femei care susține că doctorul Ajayi a ajutat-o ​​să-și rezolve problemele familiei și ea a renunțat la contactul său. Am ales contactul și i-am trimis un mesaj de război, dr Ajayi, i-am explicat problemele mele, a spus că nu trebuie să-mi fac griji că totul va fi bine. Am îndoieli în legătură cu asta, dar mi-am luat în minte să dau o lovitură. Mi s-au spus anumite lucruri de făcut pe care le-am făcut, știi că la 3 zile de la turnarea vraja într-o dimineață am auzit o bătaie la ușă, soțul meu stătea afară, a spus că nu știe ce face și nici nu-mi amintesc cât timp a rămas în afara casei, sunt foarte fericit să-mi revin soțul și mulțumesc merg dr. Ajayi caserul vrăjitor, de când l-am contactat, viața mea a mers fără probleme și vreau oameni acolo parcurgând starea mea anterioară pentru a avea un ajutor rapid de aceea îmi împărtășesc mărturia. Așadar, dacă traversați orice fel de dificultate în viață, contactați Dr. Ajayi prin e-mail: drajayi1990@gmail.com sau Whatsapp: +2347084887094 și vă veți bucura că ați făcut-o.

    RăspundețiȘtergere