duminică, 18 decembrie 2011

Kyobo, primul ereader color cu ecran Mirasol

Asa arata / se comporta:


(sursa)



(sursa)

Dupa cum vedeti, poate reda si video, dar culorile sunt cam sterse, ca intr-o carte sau revista veche din anii '40 (in plus, am impresia ca intensitatea culorilor scade mult cand privesti ecranul mai din lateral).

Are ecran Mirasol - tehnologie complet diferita de eInk dar care are unele dintre calitatile ei: reflecta iar nu emite lumina si consuma mult mai putin curent (cica rezista cateva saptamani cititnd 30 min pe zi); deci nu oboseste ochii ca un LCD si poate fi citit confortabil si pe-afara. In schimb poate reda animatii video, asa cum ati vazut deja.

In rest e de fapt o tableta Android, la fel ca Nook Color (care insa avea ecran LCD). Are ecran de 5.7" - un pic dar nu mult mai mic decat un ereader obisnuit, in schimb rezolutie mult mai mare decat majoritatea ereaderelor:  1024 x 768. pixeli Procesorul are 1 GHz si este fireste tot de la Qualcomm, compania care a creat ecranul Mirasol.

Cam astea sunt impresiile utilizatorilor:

Front light useful when reading in dark
Comfortable to the eyes just as e-ink
Resolution good (detailed PDFs or comics would show up better) – compared to Kindle 3, Nook Simple Touch and others
Contrast not as good as black & white e-ink.
Loading a book takes long, but once it is loaded, turning pages is very quick. (maybe it’s a software problem?)
Price is too high
Compared to e-ink display, response is much quicker. Compared to rooted Nook Touch, screen scrolling is much smoother, but still slower than LCDs.
Color: not vivid / more like faded magazine pages?
(sursa)

Costa cam 310$ si e din pacate disponibil (deocmadata) numai in Corea de Sud, unde a fost lansat de un mare lant de librarii local numit tot Kyobo.

Cred insa ca nu mai e mult pana cand ecranul Mirasol  - probabil  imbunatatit - va fi disponibil si pe alte ereadere. Daca anul asta au aparut unul dupa altul Nook Touch, Kobo Touch, Kindle Touch probabil la anul o sa apara Kindle Color, Kobo Color etc. (mai complicat va fi pentru Barnes & Noble, care au folosit deja numele Nook Color); iar ereaderele as we know them, ereaderele alb-negru, ereaderele dedicate pe care poti citi si cam atat, se vor rari pana la disparitie, la fel ca televizoarele alb negru...

eReaderele anului 2013 vor fi color... sau nu vor mai fi deloc :)

Pentru ca distinctia dintre ereadere si tablete se va estompa pana la disparitie - si astfel ereaderele o sa dispara probabil mult inaintea cartilor de hartie. Nu o sa dispara insa si cititul electronic, dimpotriva, cand astfel de ecrane (dar cu culori mai vii, desigur) se vor generaliza si moda tabletelor se va generaliza si ea probabil, oricine va avea un device pe care va putea citi carti electronice fara sa-si forteze ochii.

Nota: au mai avut si chinezii un prototip de ereader color, cu eInk Triton, pe care l-au prezentat la CES dar afaik nu l-au scos pe piata nici pana azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu