luni, 21 februarie 2011

Ce carti electronice sunt gratis legal ?

In linii mari, doua categorii:

I. Cartile din domeniul public, adica suficient de vechi incat sa le fi expirat copyright-ul. Perioada de valabilitate a copyright-ului variaza de la tara la tara, in functie de legislatia proprie:

Pt Uniunea Europeana - adica atat pentru Romania cat si penbtru Anglia, Franta, Germania etc. - e de 70 de ani de la moartea autorului.Ceea ce inseamna ca un autor decedat in 1940 (de ex. pictorul Tonitza) a fost protejat de copyright pana in 1940 + 70 = 2010 si deci a intrat in domeniul public din 1 ianuarie 2011.

Pt Statele Unite e mult mai complicat, depinde si de data publicarii:
 - toate cartile publicate in USA inainte de 1923 sunt in domeniul public
 - si unele carti publicate intre 1923 - 1963 daca copyright-ul nu le-a fost reinnoit
Aici gasiti un tabel pentru orientarea in complicatul sistem al copyright-ului in USA

Pe Wikipedia gasiti o lista cu durata copyright-ului pe tari.

Gasiti pe net si Legea dreptului de autor in vigoare in Romania - legea nr 8 din 14 martie 1996. Citez:

Art. 25. - (1) Drepturile patrimoniale prevăzute la art. 13, 16, 17, 18 şi 21 durează tot timpul vieţii autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoştinţă publică în mod legal. [...]
(2) Persoana care, după încetarea protecţiei dreptului de autor, aduce la cunoştinţă publică, în mod legal, pentru prima oară, o operă nepublicată înainte, beneficiază de protecţia echivalentă cu cea a drepturilor patrimoniale ale autorului.
Durata protecţiei acestor drepturi este de 25 de ani începând din momentul în care a fost adusă pentru prima oară la cunoştinţă publică, în mod legal.

II. Cartile pe care autorii* lor sau editurile le-au pus gratuit la dispozitia publicului  - fie pentru ca isi doreau sa fie cititi, nu neaparat cumparati, fie pentru ca gandeau ca o carte oferita gratuit e o buna reclama pentru celelalte. In general acestea pot fi doar downloadate pentru uz personal.


--------------------------------
* sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor

4 comentarii:

  1. In domeniul asta sunt adeptul politicii "don't ask, don't tell". Sa nu ma intrebati vreodata de unde imi iau cartile electronice despre care scriu pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu cred ca e in RO vreun utilizator de calculator care sa nu fi folosit chiar niciodata nimic piratat, niciun soft/joc/film/muzica/carte...

    Blogul insa vreau sa il mentin in deplina legalitate, ca sa nu am probleme (mai ales ca stiu ca am inamici virtuali, de cand i-am luat apararea lui luciat).

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca plutim in plina aventura. In alta ordine de idei, cred ca daca cineva posteaza doar niste linkuri la site-uri de unde se poate face descarcarea, fara a gazdui fisierele fizic pe server/site nu poate fi acuzat de nimic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta nu prea cred, date fiind cazurile de site-uri de torrente inchise - ori acolo fisierele erau pe calculatoarele utilizatorilor, pe site pe site erau doar torrentele.

    Oricum eu prefer sa merg pe ideea better safe than sorry...

    RăspundețiȘtergere