marți, 1 martie 2011

16. Tiganiada - Ion Budai-Deleanu

Autor: Ion Budai-Deleanu (1760 sau 1763 - 1820)
Anul aparitiei: 1875
DownloadPDF (251 pagini) 

Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Ţiganiada

Asta ca tot zicea cineva  un comentator pe blogul lui zum, la postarea colectiva despre Rromania ca ar trebui sa o recitim. La fel ca zum, nici eu nu mai stiu sigur daca am citi-o, cred ca nu.

A fost publicata abia postum. E scrisa in 1800, rescrisa in 1812 - varianta prezenta e a II-a. Nu mi-am permis sa corectez textul pentru ca nu am originalul, cartea tiparita, si data fiind vechimea scrierii nu prea aveam sanse de a deosebi ce e typo si ce e forma veche a cuvantului.

De data asta va ramane numai PDF-ul, nu vor veni si celelalte variante, pentru ca cartea abunda in note de subsol, mai serioase sau mai glumete; uneori comentatorii - fictivi, si ei adevarate personaje ale cartii - discuta intre ei si se contrazic ca in comentariile unui blog; asadar notele de subsol fac parte integranta din carte si a le elimina ar insemna a elimina jumatate din savoarea ei -  si din pacate formatele EPUB si MOBI nu admit note de subsol.

3 comentarii:

  1. a, ce bine, acum nu mai am (aproape) nici o scuza :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu exista si varianta mobi ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, din pacate nu exista, cel putin deocamdata, pt ca contine doua surse de probleme la conversie: versurile, care sunt transformate de Calibre in liste, si notele de subsol, cu care nu stiu inca cum se procedeaza. Poate candva, in viitor (dar nu promit)...

    RăspundețiȘtergere