joi, 17 martie 2011

12 carti romanesti finisate - EPUB si MOBI


Toate aceste carti sunt disponibile legal, fiind in domeniul public, cu copyright-ul expirat (peste 70 de ani de la moartea autorilor). Picturile si celelalte imagini de pe coperte sunt si ele cu copyright expirat, din acelasi motiv.

Textele le-am preluat de la Wikisource sub licenta Creative Commons.

Pentru conversie si atasarea copertelor am folosit programul Calibre, convertor de ebooks, iar pentru generarea cuprinsului si alte mici corecturi programul Sigil, editor de epub.  Ambele sunt gratuite si foarte utile, le recomand.

Pentru coperte am folosit de regula operele unor pictori romani consacrati - Grigorescu, Tonitza, Theodor Aman. Fac exceptie autoportretul lui Van Dyck de pe coperta "Remember", schita lui Mateiu Caragiale pentru coperta Crailor si pozele lui Eminescu.

10 comentarii:

 1. Esti tare. Cele mai bine facute epub-uri pe care le-am gasit in limba romana. Sper sa mai ai rabdare si sa mai faci si in continuare. Poate pui si un tutorial cum le-ai facut. As dori sa-mi fac si eu Basmele lui Ispirescu, dar nu reusesc. Mersi.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc mult pt apreciere. Voi continua, acum ca constat ca are rost - ca aveam impresia ca ma cam agit degeaba, ca cine are ereader/tableta nu e interesat de "clasicii" romani si cine e interesat de ei nu citeste electronic.

  Intentionez sa pun si basme (poate nu numai ale lui Ispirescu) si incepusem deja un tutorial, ma voi stradui sa il finalizez acum ca vad ca exista interes.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi-am luat si eu un iPad de cateva zile si am tot cautat carti in romana. Mi-au placut foarte mult cartile facute de tine pentru ca sunt facute cap-coada, adica am fost extrem de incantat sa vad si cuprinsul, sa pot sa navighez intre capitole, ceea ce la restul n-ai sa vezi din pacate.

  RăspundețiȘtergere
 4. Felicitari pentru munca pe care o depui! Keep it going :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Mie nu imi reuseste sa fac epub cu diacritice romanesti in calibre. Cum ai reusit?

  RăspundețiȘtergere
 6. Felicitari , iti multumim foarte mult :)

  RăspundețiȘtergere
 7. @Alex: a mers de la sine, fara probleme. Cum ziceam, textele le-am preluat de la ro.wikisource.org folosind optiunea "Creare carte", atat in format PDF cat si in format .ODT (open document text), pe ultimul l-am convertit cu Calibre la .EPUB, l-am trecut prin Sigil pentru generarea cuprinsului si alte corecturi apoi am convertit tot cu Calibre .EPUB in .MOBI .

  @Ceilalti: cu placere.
  Sper ca ati observat ca la cele 12 de aici s-au mai adaugat si altele - le gasiti pe toate la Catalog carti in romana.

  RăspundețiȘtergere
 8. Bravo Man,
  Superba si curajoasa initiativa.
  L-as parafraza pe Rick (H bogart), care spunea in Casablanca: "Acesta este inceputul unei frumoase prietenii".
  Tine-o tot asa si nu lasa ideea sa moara!
  La cat mai multe (mii) carti de patrimoniu cultural universal restituite publicului iubitor de literatura!
  Poate iau si altii exemplul si apar zeci si mii de biblioteci virtuale gratuite...

  RăspundețiȘtergere
 9. Bravo! Buna treaba. Din pacate nu apar noutati pe feed :)

  RăspundețiȘtergere
 10. ...felicitari....o treaba facuta bine...in special clasicii romani....

  RăspundețiȘtergere