joi, 20 ianuarie 2011

Ziua 10: Ciocoii vechi si noi - Nicolae Filimon

Autor: Nicolae Filimon (1819 - 1865)
Anul aparitiei: 1863
Download: EPUB, MOBI, PDF (137 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Ciocoii_vechi_şi_noi
Coperta:  combinatie a doua gravuri din epoca:

Se petrece in epoca fanariota - incepe prin 1814 -  intr-o Tara Romaneasca aproape neatinsa de modernitate, in schimb cu puternice influente orientale, turcesti si grecesti. Portul era oriental:

În fine postelnicul apăru în scară îmbrăcat cu anteriu de cutnie ca guşa porumbului, încins peste mijloc cu un şal de Ţarigrad, cu işlicul în cap şi învelit până la ochi cu o giubea de postav albastru, blănită cu blană de râs.
la fel si purtarile:

El zări pe june şi-i zise cu gravitatea de boier de protipendadă:
— Cine eşti, mă băiete, şi ce voieşti de la mine?
Junele căzu în genunchi şi, sărutând pulpana anteriului, răspunse cu o voce lâncedă ce inspira compătimire:
Să trăiţi întru mulţi şi fericiţi ani! Sunt Dinu Păturică, nemernicul fiu al preaumilitei voastre slugi treti-logofăt Ghinea Păturică, fostul odinioară vătaf de curte al înălţimii voastre.
— Ei bine, spune-mi ce vrei de la mine?
— Am o scrisoare de la tata către preacinstitul şi de bun neam obraz al măriei voastre.

Subiectul cartii este rezumat in Prolog:

Ciocoiul, dar, îşi începe uneori cariera de la postul de rândaş, iar alteori de la lacheu ce se pune în coada trăsurii boierului; devine cu încetul sofragiu, apoi vătaf de curte, iar mai pe urmă se face şi el boier; şi cu toate că unii-alţii îi zic în deriziune boier făcut, copiii lui însă devin boieri şi fii de boieri.
În timpul pe când ciocoiul umblă după trăsura boierului, el află toate slăbiciunile stăpânului său şi-i ajută cât poate ca să şi le împlinească în paguba lui şi în folosul său.

Asadar arivistul in varianta romaneasca de la inceputul secolului XIX; spre deosebire insa de Julien Sorel, personaj mult mai complex, nelipsit de sensibilitate, la care prefacatoria, calculul rece si urmarirea interesului puteau coexista, alterna cu  momente de ezitare si slabiciune si elanuri sufletesti reale, corespondentul sau local Dinu Paturica e mult mai liniar, e arivistul pur (si simplu), urmarindu-si consecvent interesul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu