luni, 19 decembrie 2011

Ghidul cumparatorului I - eReader sau Tableta ?


Depinde:

  • Cat de mare cititor sunteti: cititi mai mult de 1-2 carti pe luna ? mai multe ore zilnic ?
    Cu cat cititi mai mult, cu atat e mai recomandabil un ereader, al carui ecran eInk nu emite lumina, arata ca hartia si e deci mai  confortabil pentru ochi decat un ecran LCD.
    Totusi eu am citit pe telefon destul de mult si destul de confortabil, cu luminozitatea la minim (doar rasfoitul e mai neplacut, "paginile" fiind mici).
  • Cat de dependent de net sunteti ? cat timp petreceti pe net zilnic ? cat/cum rezistati fara net ?
    Destule ereadere dau acces la net prin WiFi; Kindle 3 cu 3G da chiar acces gratuit la net (aproape) oriunde in lumea civilizata (in unele tari limitat la Wikipedia, dar in Romania e nelimitat afaik). Insa navigarea pe un web pe un ereader e inconfortabila, mai ales pe un Kindle 3 care nu are nici touch.
    E drept, mobilele moderne au net, dar mobilul meu e mai bun pt citit carti decat pagini web (care n-au varinate de mobil), deci personal inclin tot mai mult spre tableta.
  • Ce alte gadgeturi aveti? daca aveti un smartphone mare si un netbook, poate ca nu aveti nevoie si de o tableta, care este un fel de smartphone mai mare, fara telefonie, cele mai mari avand diagonala de 10.1", ca ecranul unui netbook.
  • Vreti sa cititi documentatie tehnica sau alte documente PDF cu ilustratii / scheme / tabele ?
    Daca da, un ereader de 6" e f. probabil sa nu va satisfaca.
    Mai adecvat e un Kindle DX cu diagonala de 9.7" - dar si mult mai scump, la 379$.
    Daca PDF-ul are si ilustratii color atunci o tableta (de 9-10") v-ar putea fi mai utila.
  • Mergeti la munte/mare cu cortul sau in alte locuri fara electricitate ?
    Un ereader modern poate rezista o luna sau chiar doua intre incarcari (citind cam o ora pe zi).
    In schimb o tableta rezista cel mult 10 ore (de folosire continua).
Intr-un an doi, probabil, dilema asta nu va mai exista - vezi postarea anterioara despre ereaderul color Kyobo.

8 comentarii:

  1. 379 $ un Kindle? Trebuie sa fi baut gaz sa dai atatia bani pe asa ceva, mai pui niste bani si cumperi un iPad sanatos si care iti permite sa faci 1000 de alte lucruri, ce naiba :)

    Sa nu veniti cu argumentul ca cititul pe iPad e nesanatos - exista destule aplicatii superbe de citit pe tableta, care rivalizeaza binisor cu readerele. Iar cititul pe telefonul mobil e chiar boala curata, mai bine lipsa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am un kindle 4 tot 379 m-a costat - de lei, e adevarat. :) imi place la nebunie si nu l-as da pe un ipad...

      Ștergere
  2. Nu voi veni cu argumentul ca cititul pe iPad e nesanatos ca ar insemna sa "rada ciob de oala sparta" - cum ziceam, citesc mult pe mobil - dar dv de ce veniti cu argumentul ca "cititul pe telefonul mobil e chiar boala curata", cand practic un iPad e un iPhone mare, deci suntem cam in aceeasi oala amandoi ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai argumentul cel mai limpede e ca iPad-ul e MARE, iar telefonul e mic-mititel, iar cititul pe el, mult mai nociv. Daca incerci sa maresti fontul pe telefon nu mai incape mai nimic pe pagina, asa ca nu e o solutie.

    RăspundețiȘtergere
  4. :) :) :)

    Acum dv vindeti castraveti gradinarului si faceti ca un preot catolic care ar explica enoriasilor cat de nociv e sexul :)

    Evident ca marimea fontului e setata a.i. sa pot citi confortabil. Sigur, asta inseamna pagini mici (1-2 paragrafe), dar asta nu ma prea deranjeaza la citit, doar la rasfoit, cum ziceam mai sus.

    Prin mobil inteleg aici smartphone cu touchscreen peste 3". Nu e solutia ideala pt citit dar merge mult mai bine decat as fi crezut.

    RăspundețiȘtergere
  5. pace ... solutia este: nook touch root-at

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu cred ca un Nook Touch root-at este o solutie buna, in special pt a citi pe un singur ereader carti de la Nook (B&N) / Amazon Kindle / orice alta editura sau librarie care foloseste Adobe DRM (inclusiv Humanitas si Polirom) - plus cateva aplicatii Android. Ai Nook Touch ? Ce aplicatii Android ti-ai pus pe el ? Ai incercat si din cele romanesti ?


    Daca ar fi sa-mi iau acum ereader ar fi ori Nook Touch ori Sony PRS-T1, care si el e cu Android, deci root-abil; insa, cum pana aucm cititul pe LCD (mobil) mi s-a parut suportabil, inclin tot mai mult sa-mi iau o tableta si cred ca zilele viitoare o voi face.

    RăspundețiȘtergere