sâmbătă, 12 februarie 2011

Pe ce putem citi diversele formate de carti electronice: EPUB, MOBI, PDF


EPUB - pe orice ereader (cu exceptia Kindle), iPad, iPhone, tablete si mobile cu Android; chiar si pe computer, cu Calibre sau Adobe Digital Editions.

MOBI - pe Kindle, Cybook, Palm, PDA,  mobile BlackBerry sau cu Symbian sau Windows Mobile; chiar si pe computer, iPad, iPhone, tablete si mobile cu Android cu programele corespunzatoare de la Kindle.

PDF - pe computer, iPad, Nook Color si alte tablete (cu cat mai mari cu atat mai bine), Kindle DX; se poate citi si pe alte ereadere (ba chiar si pe unele mobile), dar cu oarecare dificultate, pt ca de regula nu face reflow si pagina nu incape toata pe ecran.

Nota: ce inseamna reflow - marele avantaj al EPUB si MOBI fata de PDF: cartea nu are un numar de pagini prestabilit ci paginile se reorganizeaza dinamic in functie de rezolutia ecranului si marimea  literelor (care se poate modifica de utilizator), a.i. o pagina sa corespunda unui ecran.

Evident ca nu am testat personal toate aceste dispozitive ci m-am documentat de pe net - asa ca daca cumva s-a strecurat vreo informatie inexacta, va rog sa ma corectati.

7 comentarii:

  1. Formatul pdf se citeste bine merci si pe iPhone daca instalati un pdf viewer corespunzator. Evident, nu e foarte placut, pentru ca e mic display-ul. Desigur, nu incape comparatie cu iPhone, degeaba se vorbesc unii de stralucirea afisajului, mi se pare mai degraba un rasfat sa te plangi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru a citi fisiere mobi pe PC recomand Mobipocket Reader.
    Pot fi citite si fisierele azw fara drm daca li se schimba extensia in .mobi sau .prc.

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce recomanzi "Mobipocket Reader", ce avantaje are fata de aplicatia Kindle pt PC ? Permite cumva modificarea cartilor ? Eu nu am folosit niciodata, in schimb aplicatia Kindle pt PC imi place mult pt ca are facilitatile Kindle-ului: poti pune semne de carte, marca textul, adauga notite, poti cauta cuvinte in dictionar, pe Wikipedia sau cu Google - de aceea as recomanda si celor ce nu au ereader (sau tableta) si citesc carti electronice doar pe computer sa si-o descarce si sa o incerce, mi se pare mult mai avantajos decat sa citesti PDF-uri cu Acrobat Reader.

    RăspundețiȘtergere
  4. EPUBReader is a Firefox addon which lets you read ePub-files just in the browser. You don't need to install additional software!

    http://www.epubread.com/en/

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoase epub-rile dar cum fac să văd și eu diacriticele pe Kobo fără să le adaug fonturi și să editez css-ul? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca exista alta cale - si eu, din pacate, deocamdata nu prea stiu ce tr. facut pt adaugarea fonturilor. Daca ai mai facut asa ceva poate imi explici si mie...

    RăspundețiȘtergere
  7. Gracias por compartir esto con todos nosotros. Todo lo mejor, manera de ir.

    master marketing online
    curso de marketing online

    RăspundețiȘtergere