joi, 9 martie 2017

Mihail Sebastian - Fragmente dintr-un carnet gasit

AutorMihail Sebastian (1907-1945)
Anul aparitiei: 1932
DownloadEPUBMOBIPDF (23 pagini)
Online: ro.wikisource.org/wiki/Fragmente_dintr-un_carnet_găsit
Coperta: "Piața Teatrului Francez. Efect de ploaie" de Camille Pissarro

Este cartea cu care a debutat Mihail Sebastian, la 25 de ani. Par fragmente de jurnal, probabil ținut în franceză, pe când era la Paris, între 1929-1931 și tradus la întoarcere, pentru publicare (unele expresii sunt trecute și în franceza originală, de pildă grandeur și état de grâce).  Ne sunt prezentate ca însemnări ale unui parizian necunoscut, dintr-un caiet găsit întâmplător de autor "la Paris, pe podul Mirabeau".

E o cărticică de doar 23 de pagini A4., cu însemnări scurte, nu foarte personal-biografice (mult mai puțin decât cele din Jurnalul său de mai târziu): gânduri, impresii, mai rar mici întâmplări. Toate străbătute de o  undă de pesimism și mizantropie calmă, nu revoltată, nu furioasă - atitudine surprinzătoare la cineva atât de tânăr. Mie mi-a amintit parcă întrucâtva de blogul soirs.

Celebrul său Jurnal 1935-1944 se găsește și el ca ebook de vânzare la librăria Elefant - din păcate doar în format ePub cu DRM, deci nu și pentru Kindle. Iar dacă vreți să-l aveți în formă tipărită, astăzi îl puteți lua la jumătate de preț (economisind 36 lei), că azi, 9 martie, are iarăsi librăria Elefant 50% reducere la cărțile tipărite, cu codul voucher BOOKS50.

2 comentarii:

  1. Tineri artisti, impresionati de aceasta carte, au creat un spectacol de teatru emotionant.
    Se joaca in Bucuresti.
    https://www.facebook.com/events/965630823602947/

    RăspundețiȘtergere