vineri, 6 decembrie 2013

YotaPhone, telefonul ereader cu 2 ecrane - LCD si eInk

Ieri(*)  4 dec. s-a lansat in Rusia YotaPhone, un smartphone cu 2 ecrane - LCD pe fata si eInk pe spate:


(sursa: site-ul oficial YotaPhone, unde gasiti mai multe imagini)


Privit din fata, pare un telefon Android obisnuit - si asa si e, dpdv al restului specificatiilor. Ambele ecrane au 4.3" si sunt protejate cu Gorilla Glass. LCD-ul are rezolutia 720 x 1280 pixeli. Ecranul eInk are doar 360 x 640, dar gandindu-ma ca am citit un an intreg ebooks pe mobil pe un ecran LCD de doar 3.2" si rezolutie 320 x 480, nu mi se mai pare asa putin. Din pacate, ecranul eInk nu e cu touch - exista insa o zona de touch in marginea de sub el, langa camera, ceea ce mi se pare cam neintuitiv si nepractic.

Aplicatiile obisnuite de citit pt Android nu merg (deocamdata) pe ecranul eInk, dar exista o aplicatie adaptata pt el, Bookmate. Pe langa citit, ecranul eInk, mereu vizibil - nu consuma curent decat cand se modifica - are si alte utilizari. Poate afisa permanent si actualizat ceasul, vremea, notificarile, evenimentele planificate in agenda/calendar, feed-uri de stiri, bloguri, facebook, twitter etc. SMS-uri, apeluri si variate combinatii intre toate astea. Poate afisa o poza (in alb negru) ca fundal pt cele dinainte sau ca simpla "coperta". Btw, cand fotografiaza, ecranul eInk afisaza un aparat foto cu mesajul "Smile to the camera."

Dar ecranul eInk nu e limitat doar la acestea. Orice se afiseaza pe ecranul LCD poate fi trimis pe ecranul eInk cu un gest,  trecand 2 degete peste imagine de sus pana jos, ca in acest video de la Mobile Geek:




Mai multe detalii gasiti si pe Engadget: Hands-on with the YotaPhone: the e-ink Android phone that nobody expected ( cu video si multe poze).

E disponibil si in alte cateva tari din Europa: in Germania, Austria, Franta, Spania - inca nu si in Romania, dar va fi probabil la anul. Ne putem consola cu faptul ca nici in USA nu e disponibil inca. Costa echivalentul a 600$ in Rusia si 499 eur in celelalte tari.

Le doresc succes rusilor si sper ca altii sa ia exemplu si telefoanele si tabletele cu eInk pe spate - daca se poate, si cu touch - sa devina curand ceva obisnuit, astfel  incat sa ne crutam ochii nu  numai cand citim carti dar si cand citim mailuri si articole de pe net si chiar cand editam documente, ca si asta se poate face si in alb-negru. Plus ca bateriile lor vor dura mult mai mult.

------------------------
* de fapt alaltaieri, ca a trecut de miezul noptii.