vineri, 29 martie 2013

Alexandru Macedonski - Thalassa


Autor: Alexandru Macedonski (1854-1920)
Anul aparitiei: 1916
Download:  EPUBMOBIPDF (70 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Thalassa
Coperta: tanar grec de pe un vas antic (foto: Hans Ollermann)
"faithful reproductions of two-dimensional public domain works of art are public domain" (Wikimedia Commons)

La cererea cititoarei Mihaela Diaconu.

Thalassa, un adolescent grec de o frumusete statuara, devine noul paznic al farului de pe Insula Serpilor, la pensionarea batranului turc care indeplinea slujba asta de-o viata. La inceput e incantat: o insula intreaga numai a lui, se poate bucura in voie de mare, soare, timp pentru citit... Apoi constientizeaza ca asta inseamna o viata intreaga de totala izolare si, mai ales, ca nu va cunoaste niciodata femeia...

O carte frumoasa.... pana la un punct - si foarte dezamagitoare spre sfarsit. Intai m-a facut sa ma gandesc la Thais a lui Anatole France, la A rebours, apoi la Daphnis si Chloe - ca apoi sa vireze brusc spre Luni de fiere, sau mai bine zis spre Antichrist, filmul lui Lars von Trier.

Nu o recomand celor sub 18 ani, nu numai din cauza multelor scene sexuale explicite, ci mai ales datorita violentei si unor idei aberante, monstruoase, rostite nu de personaje ci chiar de autor (ma rog, de naratorul omniscient):

De fapt, scris este la carte ca din durere să nască plăcerea și ca mărimea ei să fie deopotrivă cu pângărirea și cruzimea săvârșită, cât și cu zvârcolirile nesupunerii întâmpinate. 

în sfârșit, omorâse  [...] nu pe femeie, ci pe vecinica împotrivire și ispită - pe cea prin care mor mai toți bărbații - pe bestia din care iadul și-a făcut unealta din ziua de când Dumnezeu a scos-o din coastele lui Adam...

vineri, 8 martie 2013

eBook gratis de 8 Martie de la editura Elefant: O zi de David Nicholls

Cartea: O zi de David Nicholls

Codul promotional: click aici

Promotie valabila in 8 - 9 martie

Obtineti codul promotional, adaugati cartea in cos apoi dati "Finalizare comanda", introduceti  Codul promotional in casuta corespunzatoare si pretul comenzii va deveni 0.

Cartea este ePub cu Adobe DRM deci nu merge pe Kindle.

E, fireste (vedem de pe coperta), o poveste de dragoste, cu un baiat si o fata, colegi de facultate, cu evolutia lor si a relatiei lor de la 20 la 40 de ani.

Exista si film dupa carte: One Day

In plus, zilele acestea Libraria Elefant are 25% reducere la cam toate cartile electronice.

(Postarea contine link-uri afiliat-publicitare)