luni, 27 iunie 2011

23. Micuta - Bogdan Petriceicu Hasdeu

Autor: Bogdan Petriceicu Hasdeu
(1836 sau 1838 -1907)

Anul aparitiei:  1864 (prima versiune, Duduca Mamuca, in 1862)
Download: EPUB, MOBIPDF (27 pagini)
Online: http://ro.wikisource.org/wiki/Micuta
Coperta: de Theodor Aman (1831-1891)

E varianta revizuita si un pic cenzurata a nuvelei Duduca Mamuca, pentru care Hasdeu a fost dat in judecata si dat afara din invatamant, acuzat de obscenitate. Dupa standardul zilelor noastre nu e obscena, nici pe departe - nu exista niciun cuvant obscen in ea, nici chiar cand o pereche e surprinsa in pat, autorul ne spune ca:

simţul de pudoare şi frica legii de presă nu-mi permit a descrie starea în care se afla tocmai atunci fericita păreche.


Un student roman la o universitate germana (in Duduca Mamuca era ruseasca, ceea ce trimitea la biografia autorului), foloseste metode pe cat de ingenioase pe atat de cinice pentru a seduce pe "micuta" de 16 ani, fiica gazdei sale, apoi pentru a se debarasa de ea - manipuland pe toti cei din jur si punand la cale o serie de farse si qui-pro-quo-uri. Intriga, dialogurile, atmosfera sunt de comedie usoara.

sâmbătă, 11 iunie 2011

Humanitas, Polirom, Nemira ofera ebooks gratis

Nemira e un caz special: ebook-urile lor sunt ca si gratuite, spun ei. Ce inteleg prin asta:
Cumparand orice ebook de pe ebooks.nemira.ro, primiti cadou un cupon de aceeasi valoare cu comanda dvs., valabil pe Nemira.ro!

Trimite un email cu numarul comenzii la adresa online (at) nemira.ro si, in maxim 24 de ore, veti primi pe mail cuponul valabil pe Nemira.ro.
Deci daca cumperi o carte electronica (sau mai multe) de la ei, poti primi gratis o carte de hartie (sau mai multe) de aceeasi valoare; sau un discount de valoarea respectiva din pretul cartii(lor) de hartie, daca pretul ei (lor) e mai mare decat al celei (celor) electronice. Cu alte cuvinte, la o comanda de carti clasice (de hartie) in valoare de x lei, poti primi bonus carti electronice pana la x lei; doar ca trebuie sa te scarpini invers, cartile electronice trebuie sa le cumperi intai.

Mai multe despre Nemira - bune si rele:
+  prima editura romaneasca care a vandut carti electronice
+ toate ebooks sunt in format .EPUB si .MOBI (citibile pe Kindle);
   e singura din Romania care vinde ebooks in format .MOBI afaik
+ preturi rezonabile: 4 - 16 RON
+ ca si gratuite, procedand ca mai sus
+ autori vechi, "clasici", la doar 4 lei: Rousseau , Joseph Conrad
- prea putine carti  - si prea putine dintre ele cu adevarat interesante - domina cele politiste si ghidurile turistice umoristice
- doar 3 carti SF: Little Brother (care in engleza e gratis), Hyperion si Caderea lui Hyperion
- multe sunt "in curs de aparitie" inca de asta iarna

(Partea asta despre Nemira contine reclama, dar e reclama onesta.)

Humanitas avea vreo 20 si ceva de ebooks de vanzare; in momentul asta vad ca e in reorganizare - sper ca ne pregateste o surpriza placuta - dar ebook-urile sale pot fi cumparate prin libraria virtuala BookByte. Tot acolo gasiti si cele 3 carti oferite gratis de Humanitas:

Mircea Cartarescu - Neamul Badislavilor (extras din Orbitor. Aripa stângă )
Gabriel Liiceanu - Caietele din subterana
Mateiu I. Caragiale -  Remember (pe care il aveti deja de la mine)

Ebook-urile Humanitas sunt in format .EPUB si .PDF si din pacate chiar si cele gratuite au DRM.

Apropo, la BookByte gasiti ebooks gratuite si in engleza (de pilda Orwell) si carti electronice romanesti de vanzare de la mai multe edituri romanesti mai mult sau mai putin cunoscute: Humanitas, Nemira, Trei, Niculescu, Gil, Mica Valahie.

Polirom, mai reticenta, nu a intrat pe piata cartilor electronice; in schimb a creat  Biblioteca Online, unde ofera gratuit la download, in format .PDF, mai multe carti pe care nu intentioneaza sa le reediteze Sunt in prezent 58 de titluri foarte variate, de la Divina Comedie (in traducerea lui George Cosbuc) pana la Fisa de inregistrare de Ioana Baetica. Cele mai multe nu sunt fictiune (am gasit de pilda si am downloadat Dandysmul. O istorie de  Adriana Babeti).