luni, 20 decembrie 2010

Last Christmas

A doua  zi a blogului, prima  la care ia parte (blogul - eu am mai participat de doua ori pe blogul cel vechi)
De la inceputul anului s-au aratat Semne: pe 16 martie ard mormintele sacre kasubi, in aprilie cade avionul cu poloneji, din iulie belgienii preiau conducerea UE, pe 2 decembrie NASA prinde gandacul facut din arsenic, p-orma Assange distruge increderea in Democratie.
E clar ca lumea asa cum o stim se va sfarsi in 2011. Voi ce vreti sa primiti de la Mos Craciun inainte de Apocalipsa?
Si iata ce raspund bloggerii:


[zum]


ce-as putea sa vreau eu daca nu o carte? dar nu orice carte. imi trebuie una despre insecte, ca daca nici de la ele nu-nvat cum sa supravietuiesc sfarsitului lumii..


Image Hosted by ImageShack.us


deci ne vedem in colonia mea din Lumea cea Noua. pe curand!




Mosule,

ma lasi cu darurile tale capitaliste, cu culorile tale coca-colice, si cu hohotitul tau astmatic? in primul rand, mi-esti cam strain, io l-am cunoscut mai bine pe var-tu, Gerila, impuscat acum vreo douaj de ani de Voican Voiculescu & co. si nici tu nu esti mai breaz - campanie publicitara si-atat!

asa ca mosule, da-ti dracu' tolu-ala rosu - de la gorby nu se mai poarta - mai rade-ti si tu barba-aia-mbacsita cu care zgarii bietii copii, si-acum, ca tot vine apocalipsa, mai trage-ti si tu sufletul inainte de-a ti-l pierde si spune-mi odata cum era cu Betleemul ala!

macar acum sa ma gandesc la speranta unei salvari, dac-am uitat-o atat-amar de vreme..



draga Mosule, de Sfarsitul Lumii eu vreau sa-mi aduci ultimele doua-trei romane din seria "A song of ice and fire”. cum adica "George RR Martin nu le-a scris inca”? esti Mosul sau nu esti?! fa bine de le scoate de undeva, ca nu vreau sa mor fara sa stiu cum se termina!

cu sau fara respect [in functie de rezultate]

DJ




daca tot vorbim de imposibilitati [Mos Craciun, Apocalipsa.. ce-s astea??? gimme a break!] atunci m-ar interesa ca Mos Craciun sa-mi aduca inainte de Apocalipsa, urmatoarele obiecte: filmul de absolvire al lui Terrence Malick - Lanton Mills [un scurt metraj existent doar in arhiva American Film Institute] si una din cele mai celebre carti disparute de-a pururi: Cartea Razboaielor Domnului [autor necunoscut]. pe care sa o ecranizeze Malick, fireste. daca o mai avea vreme..

bine, as mai vrea un lucru, insa asta ar implica o schema de tip dotarea masinii timpului cu o roata [de rezerva] a norocului. cam greu, deci raman primele doua.



[cultura-vura]


amenintarea vine de la trafalmadorieni. mr. Assange a aflat si el asta la un pahar verde. doar sobolanii lui Banksy vor ramane la fel sa spuna povestea. postumanitatea suna comfortably numb. sa fim dada!



eu nu mai vreau nimic, caci am primit deja ce imi doream: Tetralogia lui Wagner pe DVD, celebra versiune de la Bayreuth Boulez - Chéreau - Peduzzi din 1976.














o balena!



vreau un elefant dotat cu hidrant.


Image Hosted by ImageShack.us



ultimul Mos Craciun as vrea sa mi-o aduca pe Madonna. nu mi se pare deloc imposibil si deloc nepotrivit. impreuna, sub bradul impodobit, am cinta True Blue. poate si altele. apoi am adormi unul linga celalalt privind pe N.G. viata frumoasa si harnica a castorilor. as inceca sa fiu cit se poate de spiritual si de calm.


[tocmai m-am intors din Targoviste de la o piesa de teatru chiar cu Apocalipsa - dupa Visniec, de data asta. implozie solara]

asa ca vreau ca ultimul Mos Craciun sa ma faca frumoasa, in timp ce-as scrie poezii mai bine decat Miruna Vlada! aceasta-mi fu dorinta de pe urma.




[alx]


so, 2011 is the new 2012.

sa-mi puna sub perna o kartzulie buna de speed-reading ca sa reusesc sa citesc intr-un an tot ce mi-am adunat ca o rozatoare sperand ca o sa am suficient timp sa termin.

si baaaaaaaaaani, multi bani, ca sa nu trebuiasca sa lucrez tot timpul asta.




imi doresc de Craciun ca oamenii sa fie singuri, complet si absolut singuri, macar o ora in viata lor.




draga ultim si cel in care se pare ca trebuie sa cred pe cea din urma suta de metri, Mos Craciun, dedubla-m-ai! adica, mai pe intelesul renilor sfarsiti, scoate-ma din mine si lasa-ma sa privesc ranjind, de la distanta, cum se dizolva toate, sa ma incarc cu ale mele iluzii psihedelice. ah, cum mereu ti-am lasat a doua optiune, la fel de usor ai putea sa ma plasezi intr-un ozeneu.


Image Hosted by ImageShack.us




inainte de Apocalipsa eu vreau sa primesc de la Mos Craciun o pereche de manusi de lanuta, cu reni, si un ciobanesc belgian.




daca anul viitor va disparea in ceata, singura mea dorinta pe care i-o pot adresa lui Mos Craciun inaintea ultimei lui veniri consta intr-o cutie goala de carton, colorata si cu funda, asa cum am vazut eu pe cand eram mic in filmele de la televizor. e cadoul pe care mi l-am dorit dintotdeauna si pe care nu l-am primit niciodata. cel putin o sa am in ce sa vomit atunci cand o sa ma imbat ca un porc de fericire ca incetez sa mai exist.




avand in vedere faptul ca asta ar cam fi ultimul craciun si ca nu-s pretentioasa din fire as vrea sa fac un ultim gest tembel, plin de ambitz si inconstient intru totul, asa cum fac cretinoizii de mai jos.






eu as dori sa-mi aduca Mos Craciun o biblioteca in care sa fie mai toate cartile clasice din lume si ceva pe deasupra - dar sa nu-mi umple casa. cu alte cuvinte, as vrea un ereader - preferatul meu ar fi Nook Color - cum spuneam mai pe larg aici.




Apocalipsa inseamna Revelatie, asa ca nu imi pot dori altceva decat asta: "to feel greater than the sum of all my parts".








pentru mine "the end of the world movie collection", Bad Santa's cut [aka Santa's Bad cut] in aceasta ordine: The Omen, The Second Coming, Millennium, Antichrist, Armageddon, Apocalypto, Judgment Day.







Image Hosted by ImageShack.us






..pana si renii cei simpatici s-au salbaticit. dupa ani intregi de munca neintrerupta au cedat psihic si i-a lovit turbarea. mai nou sunt cei mai de temut pradatori ai noptii arctice, infuleca halci intregi de carne de spiridus, si nu mai pot fi dresati inapoi.

[anda]

“not with a bang but with a whimper” – now you can change that!
se pare ca orice american stie ca nu poti face fata unei Apocalipse fara your trusted firearm. as for me, biet consumator dezorientat, dar plin de intentii bune, nu stiam exact ce vreau de la Mosul, pana sa vad reclama asta


[diacritica

eu de la Mos Craciunul de dinainte de Apocalipsa as vrea sa primesc o pereche de pantofi aurii.


[zamo.ca]

o caciulita care sa nu se rupa cand o pun. deoarece cf “Bigger, Longer & Uncut”, Necuratu-i gheu. iar eu mi-s ferkes.
in plus caciulita are avantajul si ca mi-ar tine de cald, dat fiind ca eu-s convins ca Apocalipsa va veni abia cand hell freezes over.

[milf + petrov]

link

[disclaimer: imaginea reprezinta doar opinia celor doi bloggeri milf & petrov, eu nu subscriu  (A Reader)]

Literatura engleza 1 - romanul englezesc feminin din secolul XIX

Ca sa ne facem o idee despre ce plenitudine de carti ne pune netul la dispozitie, hai sa alegem un sector ingust:
- o tara: Marea Britanie 
- un secol: XIX
- un gen: romanul
- un sex: cel mai putin reprezentat in literatura, cel feminin
si sa vedem cate si ce carti gasim.

Later edit: sunt gratis legal in engleza; in limba romana nu sunt gratis legal, dar unele - Mandrie si prejudecata, Ratiune si simtire,  La rascruce de vanturi, Jane Eyre - plus alti clasici de sex masculin, englezi, francezi, rusi, americani - se pot cumpara online la 20 lei, in format ePub sau PDF, deci se pot citi cam pe orice in afara de Kindle. In plus, pana in 30 noiembrie 2011 va puteti alege de acolo  o carte gratis.

Asadar, ladies first!

Jane Austen (1775-1817)
Pride and Prejudice (Mandrie si prejudecata): online * download ePub * download Kindle
Sense and Sensibility (Ratiune si simtire): online * download ePub * download Kindle
Emma: online * download ePub * download Kindle  
Mansfield Park: online * download ePub * download Kindle 
Persuasion: online * download ePub * download Kindle 
Northanger Abbey: online * download ePub * download Kindle 
Lady Susan: online * download ePub * download Kindle 
 total 7

Surorile Brontë:
Emily Brontë:
Wuthering Heights (La rascruce de vanturi): online * download ePub * download Kindle 
Charlotte Brontë:
Jane Eyre: online * download ePub * download Kindle 
Shirley: online * download ePub * download Kindle  

Villette: online * download ePub * download Kindle 
The Professor: online * download ePub * download Kindle  
Anne Brontë:
Agnes Grey: online * download ePub * download Kindle
The Tenant of Wildfell Hall: online * download ePub * download Kindle 

 total 7


George Eliot - pe numele real Mary Anne Evans:
Middlemarch: online * download ePub * download Kindle 
The Mill on the Floss (Moara de pe Floss): online * download ePub * download Kindle 
Adam Bede: online * download ePub * download Kindle 
Daniel Deronda: online * download ePub * download Kindle
Silas Marner: online * download ePub * download Kindle
Romola: online * download ePub * download Kindle 
 total 6

Asadar avem la dispozitie in total  7 + 7 + 6 = 20 de romane englezesti din secolul XIX scrise doar de femei !

duminică, 19 decembrie 2010

Cuvant inainte

Craciunul e aproape, toti suntem cu gandul la sarbatori si cadouri... Eu mi-as dori sa-mi aduca Mos Craciun o  biblioteca in care sa fie mai toate cartile clasice din lume si ceva pe deasupra - dar sa nu-mi umple casa, sa nu-mi faca dificultati la mutat, sa incapa toate intr-o geanta...

Nu, nu e o dorinta imposibila. Nu astazi. Cu un ereader si conexiune la net ai la dispozitia ta (aproape) toate cartile clasice, consacrate de timp, din literatura universala. Si nu vorbesc de torente, de piraterie, de ilegalitati aici. Cartile clasice sunt, de regula, suficient de vechi ca sa ajunga deja in domeniul public, sa poata fi disponibile gratuit si legal, fie online, la Wikisource, fie pentru download, pe site-uri ca Project Gutenberg  sau FeedBooks.

Asadar, simplu spus, imi doresc - de ceva vreme - un ereader. Primul care m-a cucerit a fost Kindle 3, acum insa cred ca as prefera un Nook Color. Nu cred ca am sa gasesc asa ceva sub brad - n-am fost chiar asa cuminte :) - insa dorinta mi-a fost deja pe jumatate indeplinita de Mos Nicolae, care mi-a adus un mobil capabil sa citeasca carti, chiar daca are doar jumatate din dimensiunile - si deci cam un sfert din aria - unui adevarat ereader.
Asa ca pana una alta mi-am pus pe mobil aplicatiile de la Kindle si de la Nook. Cea de la Nook are un efect cool de dat pagina cu degetul ca la cartile de hartie, dar cea de la Kindle imi place mai mult, ca are cautare in dictionar (dictionary.com) si pe Wikipedia (plus note si highlights, dar pe astea nu le prea folosesc). Mi-am mai pus si Aldiko, o aplicatie pt citit pe mobile Android, al carei avantaj major e ca permite (integreaza) download direct de la feedbooks.com, punandu-mi astfel la dispozitie o biblioteca de mii de carti clasice, asa cum mi-am dorit.

Astfel ca micul mobil e un pas mare pentru mine, primul pas din calatoria in lumea cartilor digitale, in care va invit sa ma insotiti...